Kl 09:00-10:00 - Registering og kaffe
Kl 10:00 - Velkommen ved Valentina Baisotti
Kl 10:05 - Hvordan bygge en breakingdesk for framtiden?
Hanna Olsson Berg (Aftonbladet)
Kl 10:30 - Slik tar du gode valg når det koker
Ole André Bråten
Kl 10:50 - Fra krig til prinsessebryllup og russens sexvideoer: Våre beste verktøy til hverdagsverifisering
Vebjørn Barlaup (TV 2)
Kl 11:10 - Pause
Kl 11:30 - Se og Hørs breakingmetode
Ulf André Andersen (Se og Hør)
Kl 12:00 - Breakingetikk på speed
Anne Weider Aasen (NRK og PFU)
Kl 12:20 - Panel: Når sekundene teller: Etiske dilemmaer på breakingdesken
Ulf André Andersen (Se og Hør), Liv Solli Okkenhaug (Bergens Tidende), Geir Arne Kippernes (VG) og Ingvil Aaen Torpe (Avisa Hordaland)
Kl 12:40 - Lunsj
Kl 13:30 - One-person-show
Kyrre Lien (VG)
Kl 13:55 - Breakingnivå i NRK
Simon Solheim (NRK) og Kari Stokke Nilsen (NRK)
Kl 14:10 - Paneldebatt om push, "akkurat nå" og hvorfor vi er så gira på breaking
Kathrine Hammerstad (NRK), Nina Eldor (TV 2), Geir Arne Kippernes (VG) og Hans-Martin Thømt Ruud (Dagbladet)
Kl 14:35 Presseklienten, nødetatene og pressen: Det de ikke skriver
Del 1: En nødetatplattform for pressen
Kåre Henriksen (NTB)
Del 2: Slik jobber nødetatene - og slik opplever de oss
Jørgen Ommedal (Politiet) og Morten Rebnord (Politiet)
Kl 14:55 - Pause
Kl 15:15 - BAs rykkedrill - reduserte responstida fra 8 til 1 minutt
Geir Jetmundsen (BA)
Kl 15:25 - 10 research-tips når det smeller
Kenneth Fossheim (TV 2)
Kl 15:40 - Nerding og kreative grep i breaking-journalistikken
Henning Carr Ekroll (Aftenposten)
Kl 15:55 - NRKs breakingsimulator
Simon Solheim (NRK) og Silja Björklund Einarsdóttir (NRK)
Kl 16:10 - Journalister i søkelyset: Hva synes de selv?
Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant intervjues av Lilla Sølhusvik
Se under for mer utfyllende informasjon om innholdet i programmet
Hvordan bygge en breakingdesk for framtiden
Svenske Aftonbladet, Nordens største avis, etablerte sin breakingdesk i 2015, midt under terrorbølgen som skylte over Europa. Med en flat struktur, arbeidsglede, moderne verktøy og solide rutiner ble breakingarbeidet i Aftonbladet et forbilde for mange andre svenske medier. Men det har nå gått 10 år siden den gang. Hvordan kan breakingjournalistikken rustes for en fremtid der kunstig intelligens fanger opp og formidler informasjon i rekordfart, falske nyheter florerer, og redaksjonene stadig må kutte kostnader? Bli med og hør Hanna Olsson Berg, assisterende redaksjonssjef i Aftonbladet, som var med på å bygge opp breakingdesken fra starten av.
Slik tar du gode valg når det koker
Hvordan håndterer vi presset og tar gode beslutninger når tiden er knapp?
I et samfunn hvor media spiller en avgjørende rolle i å formidle informasjon – fra dagliglivet til kriser – er mediekanaler ofte beslutningstakernes viktigste og eneste kilde til informasjon. Men hvordan skal mediene selv navigere i kaoset som kan oppstå, og som noen ganger også bevisst forsøkes forsterket?
På Breakingkonferansen deler kriseforsker og ekspert i organisasjonspsykologi Ole Andre Bråten innsikt i hvordan vi kan mestre stress og ta raske, veloverveide beslutninger i kritiske situasjoner. Der vi lykkes i skjæringspunktet mellom tidspress og objektiv informasjonsinnhenting, vil det befeste redaktørstyrte mediers posisjon i samfunnet.
Foredraget er særlig relevant for alle som jobber med å formidle informasjon i krisesituasjoner – enten det er fra store nyhetsdesker eller små lokalaviser
BAs rykkedrill - reduserte responstida fra 8 til 1 minutt
Smeller det, skal Bergensavisen være ute av BA-huset på 1 minutt. Lurer de på om de skal rykke – så rykker de. Nettredaktør Geir Jetmundsen forteller hvordan de klarer det og hvordan de har drillet.
10 research-tips når det smeller
Å vinne breakingkampen handler om mye mer enn å publisere den første meldingen. I denne sesjonen får du tips til hvilke enkle undersøkelser du kan gjøre på desken for å bli nyhetsledende under en pågående hendelse. Kenneth Fossheim (TV 2) deler sine tips.
Nerding og kreative grep i breaking-journalistikken
Med Henning Carr Ekroll nyhetssjef i Aftenposten
Breakingetikk på speed
Hva er viktig å huske på når det brenner, og nyhetene skjer raskt? Eksempler fra PFU.
Med Anne Weider Aasen
Se og Hørs breakingmetode
En av de største breakingsaker det siste året var det kjendisbladet som avslørte. Kronprinsessens sønn ble siktet og pågrepet. Sjefredaktør Ulf André Andersen kommer og forteller om bladets breakingmetode og hvordan de har jobbet – på innsiden. Hva skal til for å vinne nyhetskampen, hvilke metoder bruker de og hvordan tenker de når de publiserer?
Når sekundene teller: Etiske dilemmaer på breakingdesken
I en verden der nyhetene ruller 24/7, står breakingjournalistikken overfor et unikt press. Beslutninger tas på sekunder, og konsekvensene kan være enorme. Hvordan navigerer vi de etiske dilemmaene som oppstår når hastighet møter ansvar? Hvilke fallgruver er vanligst, og hvordan kan vi unngå dem? I denne sesjonen deler breakingsjefene fra VG, BT, Se og Hør, og Avisa Hordaland sine erfaringer og refleksjoner rundt topp 10 dilemmaer på breakingdesken. Det blir en ærlig samtale om hastverk, fakta, og hvordan vi balanserer behovet for raske nyheter med journalistisk integritet.
One-person-show
Hvordan skal en tenke når desken vil ha bilder, tekst og video - og det bare er deg selv ute i felt? Kyrre Lien har i flere år jobbet med breaking og lengre reportasjer for VG, der han leverer til alle plattformene. På dette foredraget får du konkrete tips og inspirasjon til å jobbe mer selvstendig og forme reportasjene slik du selv ønsker, selv når deadlinen er faretruende nær.
Breakingnivå i NRK
NRK innførte fra nyttår et nytt system for å levere best mulig på nyhetshendelser. Målet er å ha et felles språk for vurdering av nyhetshendelser og at de riktige grepene blir tatt på de ulike breakingnivåene. Simon Solheim og Kari Stokke Nilsen er til daglig ledere i Direkte i NRK, og har ledet arbeidet med å innføre det nye systemet.
Paneldebatt om push, "akkurat nå" og hvorfor vi er så gira på breaking
NRK, VG, OG TV 2 deler sine erfaringer og breakingstrategi - og sitt blikk på hverandre. Panelsamtale med Kathrine Hammerstad (NRK), Nina Eldor (TV 2), Geir Arne Kippernes (VG) og Hans-Martin Thømt Ruud (Dagbladet)
Presseklienten, nødetatene og pressen: Det de ikke skriver
Del 1: En nødetatplattform for pressen
NTBs presseklient er rullet ut i hele landet som eksklusiv kanal for meldinger fra politiet til pressen. Over 260 medier og rundt 3400 brukere har nå tilgang til verktøyet. I vinter kom en pilot med 110 Vest (brann) seg på beina i Vest, men hvor skal tjenesten videre nå?
Del 2: Slik jobber nødetatene - og slik opplever de oss
Jørgen Ommedal (Politiet) og Morten Rebnord (Politiet)
Fra krig til prinsessebryllup og russens sexvideoer: Våre beste verktøy til hverdagsverifisering
Hvordan vet man egentlig hva som er ekte på sosiale medier?Hvordan kan verifisering og verktøy hjelpe deg med å dekke et prinsessebryllup? Hvordan kan du identifisere helt ukjente mennesker - kun basert på et bilde?
I denne sesjonen vil du få vite hvordan TV 2 klarte å avsløre at en russisk hackergruppe hadde det falske passet til Jens Stoltenberg og hvordan vi klarte å verifisere russens sexvideoer før politiet. Sesjonen vil gi et innblikk i hvordan man kan benytte de beste verktøyene som hjelpemiddel i research - uavhengig av om du dekker krig eller hverdagsjournalistikk og du vil få helt konkrete tips om verktøy klar til å tas i bruk.
Journalister i søkelyset: Hva synes de selv?
Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant havnet plutselig på den andre siden, og fikk mikrofoner og kameraer rettet mot seg selv. De er journalister i Dagbladet (snart Nettavisen) og forfattere av omstridte boka Partiet. Hva har de lært av mediestormen, hvordan var det og hva synes de om egen mediehåndtering?
De møter i journalistisk spørretime med Politisk kvarter-programleder Lilla Sølhusvik.
NRKs breakingsimulator
Breakingjournalistikk er toppidrett. Og da må man øve. NRK har utviklet en egen breakingsimulator som er like relevant for ferske som erfarne. Redaksjonsleder Simon Solheim og "instruktør" Silja Björklund Einarsdóttir (til vanlig journalist og vaktsjef) presenterer.