Workshop: Sensorjournalistikk

Kompetansehevingen og datadelingen har allerede ført til flere nyhetssaker, både innenfor hendelsesjournalistikk og gravejournalistikk. Bli med å dykk dypere inn i det spennende prosjektet om sensorjournalistikk!

When

22. October.

Time: 10:00 - 17:00


What

Tirsdag 22. oktober 2024 holdes det workshop for medlemmer av medieklyngen om prosjektet om sensorjournalistikk, i Media City Bergens Medielab.

Prosjektet som workshopen skal ta for seg handler om sensorjournalistikk. Sensorjournalistikk benytter sensordata fra IoT-enheter, værstasjoner, fly- og skipsdata samt trafikkameraer for å berike journalistisk innhold og avdekke samfunnskritiske hendelser. Selv om disse teknologiene er velkjente og utprøvde i andre bransjer, er det fortsatt et stort og uforløst potensial når det gjelder bruk av denne typen data i både hendelses- og gravejournalistikk.

Bli med å utforsk hvordan vi kan ved hjelp av sensordata automatisk avdekke hendelser av stor samfunnsmessig betydning, som for eksempel fremmede makters etterretningsaktivitet, hvordan kan vi oppdage og varsle om redningsaksjoner og naturkatastrofer, og hvordan kan vi bruke data til å rapportere om miljø- og klimarelaterte nyheter.

Under finner dere et oppdatert detaljert program (justeringer kan forekomme):
 
10.00-11.00: Signaler som snakker. Hybrid presentasjon i Datajournalistikknettverket ved Anders Grimsrud Eriksen og undertegnede. Vi går gjennom konkrete eksempler på sensorjournalstikk, og viser hvordan man kan arbeide med store datasett.  
 
11.00-12.00: Lunsj og faglig diskusjon i Medielaben. Deling av erfaringene i prosjektet så langt over en matbit. Vi snakker også om utstyr, og hvordan man kan forbedre rekkevidden ved hjelp av forsterkere og utendørsantenner. 
 
12.00-15.00: Kom i gang med analyse av sensordata i DuckDB og Jupyter Notebooks/Google Cloab. Interaktiv sesjon der vi ser på ulike metoder og teknikker for å jobbe med sensordatasettene, herunder historisk søk etter visse typer fartøy, innsnevring på geografisk region, heatmap-analyse, med mer. Det vil bli rikelig tid til å jobbe med dataene på egenhånd, så ta gjerne med ditt eget problem som du ønsker å finne ut av.
 
15.00-17.00: Mini-ackathon/bygg din egen radar. Ikke alle var med på forrige møte, og enkelte har signalisert at de ønsker å bygge sin egen radar. Det vil bli mulig i denne programposten. Har du allerede bygget radar og er klar for neste steg, er du hjertelig velkommen til en mini-hackathon der vi prøver å løse noen utfordringer i fellesskap.
 
17.00: Takk for i dag! For de som ønsker å fortsette praten, er det mulig å fortsette praten over en matbit utenfor bygget. 
 
Viktige forberedelser:
 
  • Installer DuckDB på din PC eller Mac.
  • Installer Jupyter på maskinen. (Tips. Hvis du har Google Workspace med Google Drive, kan også Google Colab benyttes. Dette krever ikke installasjon, og er enklere å sette opp.)
  • Ønsker du å bygge radar? Delene koster ca 2000 kr eks mva, og kan bestilles gjennom Medieklyngen. Svar på denne mailen hvis du ønsker dette.
 
Det er helt gratis å delta for medlemmer.
Du melder deg på ved å sende [email protected] en melding. Gi samtidig beskjed dersom du ønsker deler til radar.

Where

Media City Bergen
Lars Hilles Gate 30
5008 Bergen

Organizer

Medieklyngen