Vi har laget en oversikt og samlet opptakene fra noen av debattene som er verdt å få med seg, eller se på nytt.
Ytringsfrihetskommisjonen tenker høyt.
Arr: Arendalsuka, Ytringsfrihetskommisjonen
Se opptaket her
Om arrangementet: Ytringsfrihetskommisjonen har jobbet i halvannet år, og skal levere sin utredning på nyåret. Er du nysgjerrig på hva kommisjonen har tenkt så langt? Vil du komme med dine innspill? På dette møtet tenker medlemmer av kommisjonen høyt om arbeidet så langt og hvilke dilemma de står overfor. Vi inviterer til en åpen samtale med salen, der du selv kan stille spørsmål og komme med innspill.
Medvirkende: Kjersti Løken Stavrum (Ytringsfrihetskommisjonen, Stiftelsen Tinius), Adele Matheson Mestad (Norges institusjon for menneskerettigheter), Eirin Eikefjord (BT), Bente Kalsnes (Høyskolen Kristiania), Bård Borch Michalsen (UiT), Steinar J. Olsen (Stormberg). Sylo Taraku (ordstyrer).
Kan ny teknologi styrke et bærekraftig demokrati?
Arr: NCE Media/Media City Bergen
Se opptaket her
Om arrangementet: Aktørene bak falske nyheter benytter stadig mer sofistikerte metoder som bidrar til å svekke demokratiet. Utviklingen av ny teknologi kan bli avgjørende i kappløpet mot de som ønsker å påvirke befolkningen med desinformasjon, mente et tungt panel av eksperter og politikere under Media City Bergens arrangement på Arendalsuka.
Medvirkende: Siri Lill Mannes (programdeler) Håkon Bergsjø (Nasjonal sikkerhetsmyndighet) Hans-Henrik Merckoll (IBM Norge), Hilde Nagell (Tankesmien Agenda), Lars Helle (Stavanger Aftenblad), Eirik Solheim (NRKbeta) Anne Jacobsen (Media City Bergen,) Michael Tetzschner (H), Marte Mjøs Persen (Ap)
Redaktører til lunsj
Arr: Schibsted
Se opptaket her
Om arrangementet: Schibsted inviterer til lunsj med sjefredaktørene for noen av landets største mediehus. Hvordan ser det ut inne i en sjefredaktørs hode? Hvordan har det vært å lede et mediehus under korona? Hva er de fornøyde med og er det noe de gjerne skulle gjort annerledes? Hva er de vanskeligste etiske avveiningene de må ta stilling til? Hvordan ser en virkelig god dag i en sjefredaktørs liv ut - og når er det motsatte tilfellet? Og mye, mye mer…
Medvirkende: Gard Steiro (VG), Frøy Gudbrandsen (BT), Lars Helle (Stavanger Aftenblad), Trine Eilertsen (Aftenposten), Eva Sannum (Samtaleleder).
Hat - eller bare dårlig oppførsel?
Arr: Schibsted, Stiftelsen Tinius
Se opptaket her
Om arrangementet: Det noen oppfatter som hat oppfatter andre bare som en sterk meningsytring. Truer hat og trusler med å ødelegge hele den offentlige samtalen, eller overdriver vi dette problemet i de sosiale nettverkene? Er det virkelig sant at mange skremmes fra å delta i det offentlige ordskiftet? Er oppfatning av krenkelse bare en privatsak og hva blir konsekvensene av å stramme inn og kaste ut de man mener oppfører seg dårlig?
Medvirkende: Kjersti Løken Stavrum (Ytringsfrihetskommisjonen, Stiftelsen Tinius), Eivind Ljøstad (Fædrelandsvennen), Ingeborg Senneset (Aftenposten), Eirin Eikefjord (BT), Agnes Nordvik (Ungdommens ytringsfrihetsråd), Benedicte Bjørnland (Politiet).
Digitalt demokrati: Smittefritt, men er det for alle?
Arr: Sopra Steria, Teknologirådet
Se opptaket her
Om arrangementet: Digitaliseringen har vært avgjørende for å holde Norge i gang under koronapandemien, men med på lasset får vi Facebook-annonser, hacking og konspirasjoner. Pandemien gjør at husbesøk og folkemøter i valgkampen erstattes av innlegg på sosiale medier og samlinger på Teams. Bystyremøter strømmes på Facebook, og innbyggerne kan gi tilbakemeldinger i kommentarfeltet. Men klarer vi å nå alle på de nye arenaene?
Medvirkende: Tore Tennøe (Teknologirådet), Lillian Røstad (Sopra Steria), Solveig Schytz (Venstre), Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Kårstein Eidem Løvaas (Høyre), Bjørn Erik Thon (Datatilsynet), Øyvind Husby (IKT-Norge).
Kritiske i krisetider - mediene dekning av 22. juli og korona
Arr: Schibsted, Stiftelsen Tinius
Se opptaket her
Om arrangementet: Hvordan finner mediene balansepunktet mellom den samfunnskritiske rollen og rollen som folkeopplyser og samlingssted i store kriser? Har mediene vært lojale nikkedukker for myndighetene under korona-krisen, eller kritiske vaktbikkjer? Har noe vært annerledes i dekningen av korona-krisen, sammenlignet med tragedien 22. juli for 10 år siden? Har de offentlig oppnevnte granskerne gjort jobben mediene burde gjort?
Medvirkende: Kristin Clemet (Civita), Per Anders Johansen (Aftenposten), Lars Helle (Stavanger Aftenblad), Eskil Pedersen (Kommunikasjonsdirektør og tidligere AUF-leder), Eva Sannum (debattleder).
Hvem eier demokratiet
Arr: Oslosenteret
Se opptaket her
Om arrangementet: Demokrati er et fundament i ethvert bærekraftig samfunn. Det er et element som skaper og beskytter menneskers frihet og likestilling i samfunnet. For å bygge opp og vedlikeholde de demokratiske verdiene har alle i samfunnet en rolle og et ansvar. Dette inkluderer den private og offentlige sektor, media og det sivile. Hvordan disse aktørene bidrar til å styrke de demokratiske verdiene som ansvarlighet, åpenhet, inkludering og økt politisk deltagelse er viktig å belyse, for å oppnå et større samarbeid og for å fremme FNs bærekraftsmål 16- fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner. Dette er en forutsetning for å nå FNs 2030-agenda.
I løpet av det siste tiåret har den globale demokratiske tilstanden stått overfor en kontinuerlig nedgang. Demokratiske verdier overtredes i alle verdenshjørner og flere stater blir mindre demokratiske. Det internasjonale samfunnet oppfordret derfor i fjor til et samarbeid for å beskytte demokratiet. I den forbindelse inviterer Oslosenteret til paneldebatt om demokratiets eierskap og samarbeidet mellom samfunnets sektorer. Vi utforsker temaet og stiller spørsmålene: hvem er demokratiets voktere; hvordan bidrar sektoren din; hva er utfordringene for å utføre rollen og hva kan du gjøre som staten ikke kan?
Medvirkende: Karolina Olofsson (Oslosenteret), Kristine Beitland (Microsoft Norge), Hanne Skartveit (VG),Odd Einar Dørum (Tidligere Stortingsrepresentant), John Løvdal, (Oslosenteret)
Personvernet slår tilbake
Arr: Datatilsynet
Se opptaket her
Om arrangementet: Viktige avgjørelser mot de store teknologiselskapene, søksmål mot Facebook etter oppkjøpet av WhatsApp, viktige dommer fra EMD og EU-domstolen knyttet overvåkning og Schrems-dommen har sendt personvern-sjokkbølger gjennom Europa og USA. I Norge har vi varslet et gebyr på 100 mill. til Grindr. Begynner vektskålen å tippe i personvernets favør?
Medvirkende: Adele Matheson (NIM), Karsten Friis (NUPI), Bjørn Erik Thon (Datatilsynet), Inger Lise Blyverket (Forbrukerrådet), Vivi Ringnes Wilhelmsen (Forsvarets høgskole), Martin Gundersen (Moderator, NRKBeta).
Mediepolitisk grill med tre hovedretter
Arr: Fagpressen, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Journalistlag, Landslaget for lokalaviser, Norsk Presseforbund, Norsk Lokalradioforbund
Se opptaket her
Om arrangementet: Medieorganisasjonene fyrer opp grillen og inviterer mediepolitikerne til hyggelig meningsutveksling om mediestøtte, rammevilkår, tech-giganter – alt i full åpenhet.
Medvirkende: Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), Tage Pettersen (Høyre), Trond Giske (Arbeiderpartiet), Emma Lind (Venstre), Katrine Lia (Agderposten), Pål Nedregotten, (Amedia), Trine Eilertsen (Aftenposten), Dag Idar Tryggestad (NJ), Elin Floberghagen (Norsk Presseforbund), Tomas Bruvik (LLA), Randi Øgrey (MBL), Ingeborg Volan (møteleder), Anne Weider Aasen (møteleder).