Fotballeventyret FotMob

Published 24.04.2017
NorApps står bak en av verdens ledende fotballapper. Nå melder bergensselskapet seg inn i klyngen.

– Det som i utgangspunktet var et hobbyprosjekt, har nå blitt en fulltidsjobb, sier Christer Nordvik, CEO i NorApps.

Sammen med broren Tommy Nordvik utviklet han i 2004 FotMob på fritiden. At appen 13 år senere skulle ha 12 millioner brukere på verdensbasis og gi bedriften millionoverskudd, hadde nok ikke brødrene sett for seg.

– Vi har opplevd en enorm utvikling. Fra oppstarten i 2004 ble all utvikling gjort etter arbeidstid, før jeg i 2013 begynte å jobbe fulltid med FotMob. Tommy er ansatt i Vizrt og har ikke jobbet med prosjektet de siste fire årene, men begynner i en fulltidsstilling som CTO hos oss fra og med mai. Nå får vi begge vår fulle hyre med å videreutvikle FotMob på heltid, sier Christer Nordvik.

FotMob er en reklamefinansiert gratisapp som tilbyr fotballoppdateringer i stor skala: Den har oversikt over kamper, resultater, lagoppstillinger, plingvarsler, nyheter, oversikt over TV-kamper, spillerrating og statistikk fra mer enn 200 ligaer. Dette blir det pushvarslinger av – FotMob sender ut 1 milliard månedlig, muliggjort gjennom skytjenesten Amazon Web Services.

I vekst
Etter et solid overskudd i 2016, har NorApps styrket laget med tre nye fulltidsansatte, og selskapet teller nå totalt 7 ansatte. Nå flyttes geskjeften inn i større lokaler.  

– Teamet består av noen av de mest talentfulle mobilutviklerne i landet, og nå har flere kommet til. Vi er godt rustet til å fortsette å kjempe i samme marked som svenske Forza Soccer og britiske Livescore, apper som er laget av selskaper med ti ganger større team enn det vi har, sier Christer Nordvik.


Til tross for bergensselskapets relativt beskjedne størrelse, klarer FotMob likevel å hamle opp med de store:

– Vi er minst av de største, men er likevel konkurransedyktige. FotMob skal være enkel å bruke, og vår app utmerker seg på grunn av dens brukervennlighet, fortsetter Nordvik.

Privateid selskap
NorApps har siden oppstarten klart seg uten eksterne midler. Nordvik kan fortelle at selskapet flere ganger har blitt forsøkt kjøpt opp.

– Vi har fått konkrete forespørsler fra investorer i både Silicon Valley og Kina, men vi har ingen planer om å selge oss ut.

Verdensledende fotballapp
FotMob, som er tilgjengelig på 22 språk, har fått en rekke utmerkelser etter lansering i 2004. Appen var en av de første 20 Android-appene som ble tilgjengelig da Android Market ble lansert i 2008, noe som resulterte i nedlastinger på verdensbasis. FotMob har også blitt fremhevet i både Appstore og Google Play flere ganger, i tillegg til at selskapet i 2015 ble tildelt den gjeve utmerkelsen «Top Developer» for Android.


Ser frem til å utnytte mulighetene i medieklyngen
NorApps er ikke ukjent med medieklyngen. Selskapet har allerede introdusert seg på vår Show & Tell-scene, da Lead Android-utvikler Roy Solberg ga de fremmøtte et innblikk i hvordan FotMob-eventyret ble til. 
 
– Det er flere selskaper i klyngen vi kan treffe og samarbeide med. Fra før har vi utviklet whitelabel-løsninger for TV 2 Sporten og Vimond, for å nevne noen. Vi ser frem til å utnytte nettverksmulighetene og møteplassene som finnes i fellesskapet, avslutter Nordvik.