Din guide til Arendalsuka

Published 15.08.2021
Vårt samfunn og demokrati utfordres av en økende mengde desinformasjon og manipulasjon på nett. "Dette er en stor og alvorlig trussel mot demokratiet", sa Utenriksminister Ine Eriksen Søreide tidligere i år da hun gjestet medieklyngens konferanse i Oslo i mai. Vi fortsetter diskusjonen under Arendalsuka.

“Fake news” er for lengst blitt et kjent begrep, og teknologien og verktøyene som benyttes for å spre falske nyheter og desinformasjon blir stadig mer sofistikerte. Under pandemien har vi sett at desinformasjon og konspirasjonsteorier spres i rekordfart, både her i Norge og globalt, og konsekvensene kan bli store. Utfordringene knyttet til å sikre en informert og opplyst befolking og et velfungerende demokrati er i et slikt perspektiv åpenbare.Samtidig er ny teknologi, og særlig kunstig intelligens (KI) også en viktig del av løsningen på dette samfunnsproblemet. Media City Bergen engasjerer seg sterkt i «våpenkappløpet» mellom aktører som ved hjelp av algoritmer og KI produserer falske nyheter og desinformasjon, og aktører som søker å bekjempe dette med ny teknologi.

Med dette som bakteppe fortsetter vi diskusjonen under Arendalsuka, og samler et knippe eksperter og politikere for å løfte temaet opp på agendaen. Vi spør; Kan ny teknologi bidra til å styrke et bærekraftig demokrati? 

Vi tar debatten på ærverdige Statsraad Lehmkuhl onsdag 18. august kl 14:30-15:30. Her kan du melde deg på, enten du ønsker å være tilstede i Arendal, eller følge arrangementet på stream. Velkommen!

Ønsker du å møte oss under Arendalsuka? Kontakt Charlotte på charlotte(at)mediacitybergen.no, så finner vi tid til en kaffe eller møte. 

Få også med deg:

Pandemien til tross, Arendalsuka har et bredt og rikholdig program i år. Enten du befinner deg i Arendal eller ønsker å følge arrangementene og debattene på stream, er det nok av spennende tematikk å fordype seg i. Her har du noen av våre anbefalinger innen medier og demokrati, teknologi og innovasjon: 

Mandag

Den digitale fremtiden. 

Mandag 16/8, 09:00-10:00
Arr: IKT Norge
Programside.

Om arrangementet: IKT Norge inviterer nestleder i Arbeiderpartiet til diskusjon om de store spørsmålene som preger vår tid - hvordan bygger vi kunnskap, infrastruktur, arbeidsplasser og verdier i et digitalt samfunn? Hvordan skal innovasjon og sikkerhet gå hånd i hånd? Hvordan dyrker vi frem de beste digitale talentene, og samtidig sørger for at alle henger med? Hvordan skal norsk teknologi få fotfeste i krevende markeder og løfte norsk verdiskaping internasjonalt?
Medvirkende: Øyvind Husby (IKT-Norge), Bjørnar Skjæran (Ap)

Digitalt demokrati: Smittefritt, men er det for alle?

Mandag 16/8 2021 14:00 - 15:00
Arr: Sopra Steria, Teknologirådet
Programside.

Om arrangementet: Digitaliseringen har vært avgjørende for å holde Norge i gang under koronapandemien, men med på lasset får vi Facebook-annonser, hacking og konspirasjoner. Pandemien gjør at husbesøk og folkemøter i valgkampen erstattes av innlegg på sosiale medier og samlinger på Teams. Bystyremøter strømmes på Facebook, og innbyggerne kan gi tilbakemeldinger i kommentarfeltet. Men klarer vi å nå alle på de nye arenaene?
Medvirkende: Tore Tennøe (Teknologirådet), Lillian Røstad (Sopra Steria), Solveig Schytz (Venstre), Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Kårstein Eidem Løvaas (Høyre), Bjørn Erik Thon (Datatilsynet), Øyvind Husby (IKT-Norge). 

Mediene i sentrum - og i periferien?

Mandag 16/8, 18:30-20:00
Arr: TV 2. 
Programside.

Om arrangementet: Styrkeforholdet mellom sentrum og periferi legger tydelige rammer for den politiske debatten i årets valgkamp. Klarer mediene å speile hverdagen i Oslo og på Os?
Medvirkende; Aslak Eriksrud (TV 2), Skjalg Fjellheim (Nordlys), Tone Sofie Aglen (VG), Siv Sandvik (Adresseavisen), Irene Halvorsen (Nationen), Ketil H. Dale (TV 2)

Tirsdag

Personvernet slår tilbake​

Tirsdag 17/8, 08:00-09:00
Arr: Datatilsynet
Programside.

Om arrangementet: Viktige avgjørelser mot de store teknologiselskapene, søksmål mot Facebook etter oppkjøpet av WhatsApp, viktige dommer fra EMD og EU-domstolen knyttet overvåkning og Schrems-dommen har sendt personvern-sjokkbølger gjennom Europa og USA. I Norge har vi varslet et gebyr på 100 mill. til Grindr. Begynner vektskålen å tippe i personvernets favør?
Medvirkende: Adele Matheson (NIM), Karsten Friis (NUPI), Bjørn Erik Thon (Datatilsynet), Inger Lise Blyverket (Forbrukerrådet), Vivi Ringnes Wilhelmsen (Forsvarets høgskole), Martin Gundersen (Moderator, NRKBeta).

Åpenhet, hemmelighold og ny teknologi - hva må gjøres?

Tirsdag 17/8, 09:00-11:00
Arr: Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM)

Programside.

Om arrangementet: 09:00-10:00; Hvordan skal vi balansere pressens behov for åpenhet mot myndighetenes behov for å holde noe informasjon hemmelig? Etter avsløringer i Aftenposten om norsk våpeneksport, basert på sikkerhetsgradert informasjon, har problemstillingen blitt aktualisert og debattert. 10:00-11:00; Hvilke digitale farer truer norske virksomheter og samfunnsliv? Hva kan offentlige og private virksomheter og enkeltpersoner gjøre for å møte disse utfordringene?
Medvirkende del 1: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen, Sofie Nystrøm (NSM), Tone Tveøy Strøm-Gundersen (Aftenposten), Rune Ottosen (Norsk PENs varslerutvalg). Del 2: Bente Hoff (NSM), Nils Kalstad (NTNU CCIS), Ståle Grut (NRKbeta), Jannicke Nilsson (Equinor). Debattleder: Siri Lill Mannes.

Kritiske i krisetider - mediene dekning av 22. juli og korona

Tirsdag 17/8, 11:00-11:45
Arr: Schibsted, Stiftelsen Tinius
Programside.

Om arrangementet: Hvordan finner mediene balansepunktet mellom den samfunnskritiske rollen og rollen som folkeopplyser og samlingssted i store kriser? Har mediene vært lojale nikkedukker for myndighetene under korona-krisen, eller kritiske vaktbikkjer? Har noe vært annerledes i dekningen av korona-krisen, sammenlignet med tragedien 22. juli for 10 år siden? Har de offentlig oppnevnte granskerne gjort jobben mediene burde gjort?
Medvirkende: Kristin Clemet (Civita), Per Anders Johansen (Aftenposten), Lars Helle (Stavanger Aftenblad), Eskil Pedersen (Kommunikasjonsdirektør og tidligere AUF-leder), Eva Sannum (debattleder).

Ytringsfrihetskommisjonen tenker høyt.

Tirsdag 17/8, 11:00-12:15
Arr: Arendalsuka, Ytringsfrihetskommisjonen
Programside.

Om arrangementet: Ytringsfrihetskommisjonen har jobbet i halvannet år, og skal levere sin utredning på nyåret. Er du nysgjerrig på hva kommisjonen har tenkt så langt? Vil du komme med dine innspill? På dette møtet tenker medlemmer av kommisjonen høyt om arbeidet så langt og hvilke dilemma de står overfor. Vi inviterer til en åpen samtale med salen, der du selv kan stille spørsmål og komme med innspill.
Medvirkende: Kjersti Løken Stavrum (Ytringsfrihetskommisjonen, Stiftelsen Tinius), Adele Matheson Mestad (Norges institusjon for menneskerettigheter), Eirin Eikefjord (BT), Bente Kalsnes (Høyskolen Kristiania), Bård Borch Michalsen (UiT), Steinar J. Olsen (Stormberg). Sylo Taraku (ordstyrer). 

Redaktører til lunch

Tirsdag 17/8, 12:00-12:30
Arr: Schibsted
Programside.

Om arrangementet: Schibsted inviterer til lunsj med sjefredaktørene for noen av landets største mediehus. Hvordan ser det ut inne i en sjefredaktørs hode? Hvordan har det vært å lede et mediehus under korona? Hva er de fornøyde med og er det noe de gjerne skulle gjort annerledes? Hva er de vanskeligste etiske avveiningene de må ta stilling til? Hvordan ser en virkelig god dag i en sjefredaktørs liv ut - og når er det motsatte tilfellet? Og mye, mye mer…
​Medvirkende: Gard Steiro (VG), Frøy Gudbrandsen (BT), Lars Helle (Stavanger Aftenblad), Trine Eilertsen (Aftenposten), Eva Sannum (Samtaleleder).

Mediepolitisk grill med tre hovedretter

Tirsdag 17/8, 12:30-14:30
Arr: Fagpressen, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Journalistlag, Landslaget for lokalaviser, Norsk Presseforbund, Norsk Lokalradioforbund
Programside.

Om arrangementet: Medieorganisasjonene fyrer opp grillen og inviterer mediepolitikerne til hyggelig meningsutveksling om mediestøtte, rammevilkår, tech-giganter – alt i full åpenhet.
Medvirkende: Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), Tage Pettersen (Høyre), Trond Giske (Arbeiderpartiet), Emma Lind (Venstre), Katrine Lia (Agderposten), Pål Nedregotten, (Amedia), Trine Eilertsen (Aftenposten), Dag Idar Tryggestad (NJ), Elin Floberghagen (Norsk Presseforbund), Tomas Bruvik (LLA), Randi Øgrey (MBL), Ingeborg Volan (møteleder), Anne Weider Aasen (møteleder).

Hat - eller bare dårlig oppførsel?

Tirsdag 17/8, 13:00-13:30
Arr: Schibsted, Stiftelsen Tinius
Programside.

Om arrangementet: Det noen oppfatter som hat oppfatter andre bare som en sterk meningsytring. Truer hat og trusler med å ødelegge hele den offentlige samtalen, eller overdriver vi dette problemet i de sosiale nettverkene? Er det virkelig sant at mange skremmes fra å delta i det offentlige ordskiftet? Er oppfatning av krenkelse bare en privatsak og hva blir konsekvensene av å stramme inn og kaste ut de man mener oppfører seg dårlig?
Medvirkende: Kjersti Løken Stavrum (Ytringsfrihetskommisjonen, Stiftelsen Tinius), Eivind Ljøstad (Fædrelandsvennen), Ingeborg Senneset (Aftenposten), Eirin Eikefjord (BT), Agnes Nordvik (Ungdommens ytringsfrihetsråd), Benedicte Bjørnland (Politiet). 

Tillit i vår tid

Tirsdag 17/8, 15:30-16:30
Arr: FN-sambandet, Agder fylkeskommune
Programside.

Om arrangmentet: De siste årene har vi sett en faretruende trend der tilliten til demokratiet, til media og til internasjonale samarbeid svekkes og settes under press. Hvilke konsekvenser har dette, og hvordan kan denne tilliten gjenopprettes? FN-sambandet inviterer til panelsamtale om tillit i forbindelse med FNs år for fred og tillit, i samarbeid med UN Development Program og Agder Fylkeskommune.
Medvirkende: Fylkesordfører Arne Thomassen (H), Dag Olav Hessen (UiO), Liv Tørres (The Pathfinders for Peaceful, Just and Inclusive Societies, NYU), Kai Eide (tidligere diplomat og spesialutsending for FN), Anne Cath Uteng da Silva (FN-sambandet) Arvinn Eikeland Gadgil (Oslo Governance Center), Ungdommer fra Arendal.

Norske tilstander - talkshow

Tirsdag 17/8, 17:00-18:30
Arr: TV 2
Programside.

Om arrangementet: Kan det endelig lykkes for Jonas Gahr Støre? Hva må til for at Erna Solberg kan få en historisk tredje periode? Eller er det Trygve Slagsvold Vedum som uansett ler sist?
Medvirkende: Gjengen bak TV 2-programmet «Norske tilstander» inviterer til politisk talkshow i Arendal – med spennende gjester og godt humør.

Onsdag

Mediepolitisk toppmøte

Onsdag 18/8, 11:30-12:30
Arr: TV 2
Programside

Om arrangementet: TV 2 inviterer medietopper og politikere til en diskusjon om mediehverdag, finansiering og allmennkringkasting.
Medvirkende: Olav T. Sandnes (TV 2), Thor Gjermund Eriksen (NRK), Anette Trettebergstuen (Arbeiderpartiet), Tage Pettersen (Høyre). 

Kan ny teknologi styrke et bærekraftig demokrati?

Onsdag 18/8, 14:30-15:30
Arr: NCE Media/Media City Bergen
Programside.

Om arrangementet: Hvordan kan vi styrke kunnskapsutviklingen og innovasjonstakten slik at det utvikles ny teknologi som kan sikre demokratiet i fremtiden?
Medvirkende: Marte Mjøs Persen (Ordfører Bergen kommune, Ap), Michael Tetzschner (Høyre), Håkon Bergsjø (Nasjonal sikkerhetsmyndighet), Hans-Henrik Merckoll (IBM Norge), Lars Helle (Stavanger Aftenblad), Hilde Nagel (Tankesmien Agenda), 
Eirik Solheim (NRKbeta), Anne Jacobsen (Media City Bergen). Siri Lill Mannes (Programleder).

Innovasjon i skyen - et lederansvar? Hvordan kan små og mellomstore bedrifter innovere. 

Onsdag 18/8, 15:30-16:30
Arr: Visolit Norway, DigitalNorway
Programside.

Om arrangementet: IT er ikke lenger en støttefunksjon, men en viktig del av virksomhetenes DNA. Hvordan kan små og mellomstore bedrifter og næringslivet generelt ta i bruk innovasjonsmulighetene som finnes? Hvordan sikrer vi at IT ikke er noe som bare IT holder på med, men som gjennomsyrer ledelsen i selskapene?
Medvirkende: Hege Støre (Visolit Norway), Liv Dingsør (DigitalNorway), Magnus Johansen (Arendals Fossekompani ASA), Yngvar Ugland (DNB).

Er uenighetsfellesskap mulig? Ytringsrommet mellom respekt, avmakt og anarki.

Onsdag 18/8, 17:00-18:45
Arr: Stiftelsen Fædrelandsvennen, Universitetet i Agder
Programside.

Om arrangementet: I dagens offentlige ordskifte fremstår frontene som steile. Mange opplever det som svært krevende å stikke seg frem med sine meninger og opplever debatter og kommentarfelt som et minefelt for ufinhet, hets og trakassering fra sine meningsmotstandere. Er de for tynnhudede? Er kravet til debattanter for politisk korrekt? Hva kan man egentlig kreve av de som ytrer sine meninger i dagens demokratiske offentlighet?
Medvirkende: Audun Fladmoe (Institutt for samfunnsforskning), Avisen Fædrelandsvennen, Birgit Amalie Nilssen (samfunnsdebattant), Audun Myhre (programleder).

Torsdag

Frokost uten filter med Frithjof Jacobsen

Torsdag 19/8, 08:30-09:00
Arr: Dagens Næringsliv
Programside.

Om arrangementet: Norges ytterste venstreparti ligger an til å gjøre et historisk godt valg. En ny partigenerasjon er i ferd med å få et grep om unge nordmenn som Rødt ikke har hatt siden sytti-tallet. Kristjánsson kan kapre et direktemandat fra oljefylket Rogaland. Men hvordan skal partiet omsette oppslutning til resultater, og hva er egentlig den nye venstresidens politiske prosjekt. 
Medvirkende: Frithjof Jacobsen (Dagens Næringsliv), Mimir Kristjánsson (Rødt), Kristin Clemet (Civita). 

Digital kompetanse på alles lepper

Torsdag 19/8, 09:00-10:00
Simula Research Laboratory AS, DigitalNorway
Programside. 

Om arrangementet: Enigheten er stor om at stadig flere har behov for digital kompetanse. Men hva betyr det? Hva slags kompetansepåfyll trengs i dagens og framtidas arbeidsliv? Hva menes med at vi alle bør bli digitale generalister? Hva bør alle ansatte kunne og hvordan tilegne seg den kompetansen?
Medvirkende: Sveinung Skule (Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse), Liv Dingsør (DigitalNorway), Bernt Reitan Jenssen (Ruter), Elena Rosnes (Viken Fylkeskommune), Marianne Aasen (Simula School og Research and Innovation), Line Coll (Wikborg Rein Advokatfirma)

Kunstig intelligens, hvor beveger den seg hen?

Torsdag 19/8 2021 14:00 - 14:45
Arr: Universitetet i Agder
Programside.

Om arrangementet (Foredrag): Mange tror kunstig intelligens er forbeholdt ubetydelige oppgaver, som å spille brettspill og foreslå venner på sosiale medier. Sannheten er at fremskrittene skjer med helt andre kalibre: For få måneder siden fant en AI løsning på et 50 år gammelt biomedisinsk problem, proteinfolding, som prestisjetunge Nature hevder «will change everything». Like etter kom snakkeroboter nesten på menneskelig nivå, og hjerne-chiper fulle av AI. Tilsvarende skjer norske AI-gjennombrudd innen helse, robotikk, overvåking, forklarbar AI, og mye mer. Teknologi forandrer verden, og norsk kunstig intelligens fører til økt åpenhet, mer kontroll, og en bedre høyteknologisk hverdag fra hjemmekontoret til sykehuset.
Medvirkende: Morten Goodwin, Professor, UiA

Maritime Bergen og Statsraad Lehmkuhl

Til slutt tar vi med at vi med stolthet også er en del av Maritime Bergen sitt program under Arendalsuka, der hav, bærekraft og omstilling er hovedtema. Med base på Bergens stolthet, Statsraad Lehmkuhl, settes det opp en lang rekke spennende arrangement innenfor "future blue sea". Sjekk ut hele programmet her.