Innovasjon i journalistikken: Sensorer som nye verktøy

Published 17.10.2024

Vi nærmer oss med stormskritt tirsdag 22. oktober 2024 og den spennende workshopen om sensorjournalistikk i Media City Bergens Medielab. Workshopen inngår i Medieklyngens Innovasjon Norge-støttede prosjekt om sensorjournalistikk, har som mål å utforske hvordan sensordata kan styrke journalistikken ved å avdekke samfunnskritiske hendelser som fremmede makters etterretningsaktivitet, redningsaksjoner og naturkatastrofer.


Prosjektet er allerede godt i gang, og deltakerne har så langt fått opplæring i innsamling sanntidsdata fra luftfartstrafikken over Norge. Dataene gjøres nå tilgjengelig for prosjektets deltakere gjennom en dedikert infrastruktur for videre analyse. Dataene fra prosjektet benyttes nå i flere redaksjoner i Norge, og har bidratt til dekningen av både hendelesnyheter og gravejournalistikk.



Et fullspekket program
Workshopen den 22. oktober byr på spennende presentasjoner og interaktive sesjoner:

  • 10.00-11.00: Signaler som snakker – en hybrid presentasjon om konkrete eksempler på sensorjournalistikk, hvor Anders Grimsrud Eriksen og Ketil Moland Olsen vil demonstrere hvordan man arbeider med store datasett. Denne kan følges fra hvor som helst – Meld deg på her
  • 11.00-12.00: Faglig lunsj og diskusjon, med fokus på erfaringer fra prosjektet, samt forbedring av utstyr som utendørsantenner og forsterkere.
  • 12.00-15.00: En interaktiv workshop for analyse av sensordata, der deltakerne vil jobbe med DuckDB og Jupyter Notebooks for å utforske ulike datasetter og metoder, fra historisk søk etter fartøy til heatmap-analyse.
  • 15.00-17.00: Mini-hackathon/bygg din egen radar, hvor deltakerne kan enten bygge sin egen radar eller samarbeide om å løse spesifikke utfordringer i fellesskap.


Et spennende fremtidsbilde
Sensorjournalistikkprosjektet er mer enn bare teknologisk utvikling – det bygger en plattform for kompetansedeling og samarbeid mellom redaksjoner i hele Norge. Prosjektet har som mål å utvide analysen til å inkludere skipstrafikk, værdata og trafikkameraer, og integrere kunstig intelligens for å effektivisere arbeidet ytterligere.


Workshopen er gratis for Medieklyngens medlemmer. Meld deg på ved å sende e-post til [email protected]!