Sportskonferansen samler sportsmediene i Norge til en full dag med faglig påfyll, og en feststemt kveld hvor de beste bidragene i bransjen skal hylles. Se detaljert program på bunnen av siden.
Olympisk mester i opp og nedturer
Tiril Eckhoff har en eventyrlig karriere bak seg med ti VM-gull, to OL-gull og seier i verdenscupen sammenlagt. Samtidig er hun en utøver som har vært åpen rundt at toppidrettslivet ikke bare er solskinnsdager. I en tid der det er stadig mer åpenhet rundt psykisk helse også blant sportsstjernen har 33-åringen vært en modig stemme som har satt ord på utfordringene det ekstreme prestasjonsjaget gir. På Sportskonferansen snakker Tiril om karrieren, fokus, oppturer og nedturer, hvordan snu de tunge dagene, prestasjonsangst og overgangen til et normalt liv utenfor arenaen.
Stjerne og rabagast! Petter Northug om livet i rampelyset
I løpet 12 år vant Petter Northug alt som kunne vinnes i langrennssporet, samtidig gjorde han den trauste nasjonalsporten om til et rocke-sirkus som fascinerte og begeistret. Northug provoserte, engasjerte og presterte på et nivå norsk idrett aldri hadde sett før. I rockens ånd har suksess og skandaler gått hånd i hånd. I samtale med Ernst A. Lersveen gir 38-åringen oss et innblikk i hvordan det egentlig var å være både stjerne og rabagast i medienes søkelys.
Sportsvasking: Den neste bølgen
Siden hun ble valgt som president i Norges fotballforbund i mars 2022 har Lise Klaveness talt de internasjonale fotball-pampene midt i mot, og fått oppmerksomhet verden over på sitt ofte ensomme, fotballpolitiske korstog mot sportsvasking. Etter fotball-VM i Qatar seiler nå Saudi Arabia som den store aktøren med skyhøye ambisjoner innen idrett. Stadionportene er åpnet på vid gap for tvilsomme regimer. Lise Klaveness kommer til Sportskonferansen for å snakke om hva Norge kan gjøre, og hvordan kampen om fotballens sjel likevel kanskje kan vinnes.
Hensynsløs toppidrett og jakten på hundredelene
I den pengesterke alpinsporten var Kjetil André Aamodt et av få unntak. Han var ikke født med sølvskje i munnen, men enorm dedikasjon fra både far Finn og aller mest Kjetil selv, gjorde ham til en av de aller, aller største i vintersportnasjonen Norge. Fire OL-gull og fem VM-gull ble det, før han tok opp arven etter far som ekspertkommentator og – etterhvert – svært ettertraktet programleder og foredragsholder.
Kvinnefotballen i utvikling
Kvinnefotballen er i enorm vekst i store deler av verden. Det settes nye publikumsrekorder, spillerne er store merkevarer, nye kommersielle samarbeid inngås og historiske medieavtaler signeres. Denne utviklingen skal Toppserien og 1. divisjon kvinner være med på. I foredraget vil Gynnild Hartley dele innsikt, eksempler og statistikk som beviser hvorfor kvinnefotballen er Europas raskest voksende idrett, og et svært attraktivt sponsorobjekt.
Hvorfor forsvant de kommende stjernene?
Aftonbladet-journalisten ble i 2022 kåret til årets sportsjournalist i Sverige for sin granskning av barne- og ungdomsidretten. Brenning var spesielt opptatt av å finne ut hva som lå bak det store frafallet. For hver svenske idrettsstjerne som ble tent, forsvant et stort antall fra idretten. Hvorfor? I arbeidet avdekket Brenning mørke sider ved den svenske idrettsbevegelsen. I profesjonelle ridestaller ble unge jenter utnyttet både seksuelt og som arbeidskraft, og i ishockeyen avdekket han ytterligere ukultur. Brenning leverer uredd og avslørende journalistikk i møte med et system som er svært lukket og uvillig til å bli gransket.
How The New York Times uses emerging technology to investigate and tell stories about sports
How can emerging technologies provide sports fans with a clearer picture of what makes athletes great? The Research and Development department at The New York Times is hard at work answering this question. Senior R&D Engineer Nick Bartzokas will walk through case studies highlighting some of the cutting edge tools in machine learning, computer vision, and augmented reality used to investigate and tell stories about sports.
Idrettens mørke side
Tom Henning Øvrebø var fotballdommeren som ble drapstruet, trakassert og uthengt verden over etter en dramatisk semifinale i Champions League. Nå skriver han på doktorgrad om det han har kalt "Den mørke siden av idretten". Psykologspesialisten brenner for mindre stigma og større åpenhet om psykisk helse i norsk toppidrett.
I høst har han vært en markant stemme i sakene rundt den norske skiskytterfamilien, som har opplevd fem dødsfall med unge utøvere og der mental helse var en bakenforliggende årsak. Hvordan har talentene og idrettsheltene våre det, sånn egentlig, bak fasaden? Og hvordan kan sportspressen møte dette ofte tabubelagte og krevende tema?
Sjefen til superstjernen
Oppgaven med å få herrelandslaget i fotball til et mesterskap har vist seg akkurat like vanskelig for Ståle Solbakken som forgjengerne, men Solbakken har fått en ekstrem tilleggsutfordring ingen norsk landslagssjef før han har fått i fanget: En vaskekte verdensstjerne midt i laget. Interessen rundt Erling Braut Haaland er uten sidestykke i norsk målestokk. Alle vil ha en bit av gullkalven fra Bryne, og ingen føler at de får nok. Norsk sportspresse har skrevet et klageskriv til Fotballforbundet for manglende tilgang til superstjernen. Hvordan jobber Solbakken med å håndtere presset og forventningene rundt Erling Braut Haaland? Hva er hans fremste hodebry, og hvordan synes han mediene jobber med fenomenet Haaland?
"Hææ? There's no AI in sports?"
Everyday sports production is going through a massive reinvention with the implementation of machine learning techniques that are enhancing every aspect of live coverage. Vizrt has been pioneering the use of AI in live production for more than six years, and in this session, we take a short look at where we are today and how live sports will be changed by AI in the near future.
Det beste av det beste fra norske sportsredaksjoner
Idrettsåret 2023 sett fra NRK-sporten
NRK Sport skal levere de store fellesopplevelsene til det norske folk, og samtidig levere på nyhetsoppdraget: De skal være først med hele bildet samt gi oversikt, forklare og vise sammenhenger. NRKs sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt vil presentere noe av det NRK er stolt av fra idrettsåret 2023.
VG tester Haaland-livet
Hvordan lage visuell sportsjournalistikk om Haaland når landets største stjerne sjelden stiller opp for pressen? VG Sporten har det siste året testet Haaland-livet for å gi seerne et innblikk uten å møte hovedpersonen selv. Serien er rettet mot unge brukere, optimalisert for sosiale medier og er en av VG Sportens største suksesser trafikkmessig i 2023. Vegard Aulstad og Andreas Hellenes presenterer.
Aftenbladets taktikk i rettighetskampen
Hva gjør du når mediehuset har bygget opp en redaksjon som satser tungt på lokalfotball og konkurrentene plutselig støvsuger markedet for TV-rettigheter? Slik angrep Stavanger Aftenblad situasjonen som oppsto i 2022. Sportsleder i Aftenbladet, Stig Nilssen, presenterer.
It's the economy, stupid
Ved å bruke data fra spillerdatabasen i nettspillet Fantasy Premier League, som har listeført alle spillerne i Premier League, har Dagbladet kartlagt selskapene til alle spillere som var innom den britiske toppdivisjonen i 2022-2023. I en idrett som flommer over av pund, ville de leve klisjeen "follow the money" for å se hvor milliardene fra TV-avtaler, spillerlønninger og oljepenger tok veien. I kjølvannet lå det skatteparadis, søksmåltrusler og et nettverk av rådgivere – med alt annet enn sportslige forbindelser. John Rasmussen, sportsleder i Dagbladet presenterer.
Den store billettbløffen
Det begynte med et rykte om et par skuffede nordmenn i Liverpool. Noen uker senere kunne reporterne Nicholas Bergh og Vegard Venli i Aftenposten avsløre at 68 fotballsupportere hadde kjøpt billetter som ikke eksisterte. Alle ble lurt av samme mann. Nå er han dømt. Slik avslørte de ham.
Viaplays nye visuelle sportstilnærming
Kun staffasje eller effektiv historiefortelling for fremtidens sports-produksjoner? Smørebod, garasje, hoppbakke og mye mer. Viaplays dekning av vinteren og Formel 1, har stadig flere grafiske elementer som visker ut skillet mellom det fysiske og det grafiske. Produkssjonssjef Anja Skaug og Tobias Wold forteller hvordan Viaplay jobber for å integrere grafisk historiefortelling i sine sendinger.
Latter, tårer og gåsehud med BTs direktepodkast
Branns kamper er viktige for BT, men hvordan kunne mediehuset løfte dekningen mens kampene faktisk pågikk? Svaret ble direktepodkast fra en boks midt på tribunen. Det ble til tårer, latter, lidenskap – og gåsehud.
AI forandrer spillet for TV 2s fotballdekning
2023 ble året norsk fotball vendte tilbake til TV 2, og samtidig ble en ny tidsregning for video fra fotballkamper markert. Ved hjelp av kunstig intelligens (AI), kan TV 2 nå tilby brukerne tidenes største utvalg av videoklipp. I 2024 utvides innholdsuniverset, og mulighetene er enorme! Tore Rørtveit, presenterer.
Alle de som egentlig ikke "klikker"
Tor Erik og Arild er håndballedere i breddeklubb i Bergen. Har sportsjournalistikken i dag plass til deres problemer og utfordringer? Og hvis de forsvinner, hvor blir det da av alle sportsjournalistene i lokalavisene? BAs Tormod Bergersen er sportslederen for en av landets største sportsredaksjoner i en lokalavis. Trafikken kan ikke bare drives av trafikkmaskinen Brann.
Mette Bugge skal lede Sportskonferansen 24
Mette Bugge har 44 års erfaring som sportsjournalist i Aftenposten og har dekket tolv OL og ett Paralympics. Hun har møtt de største toppidrettsutøverne på reiser verden rundt, men har også blitt regnet for de små idretters mor. Hun er kjent for sin utholdenhet og 'aldri gi opp'-innstilling. I en alder av 66 oppdaget hun at hennes biologiske alder var 51, noe som inspirerte til refleksjoner rundt aldring. Hun har skrevet boken "Senior - Veien til et langt og lykkelig arbeidsliv". Som en anerkjent figur i norsk media og foredragsholder, er Mette Bugge et eksempel på hvordan lidenskap og dedikasjon kan forme en lang og innflytelsesrik karriere, og hvordan man kan fortsette å bidra positivt i samfunnet, uavhengig av alder.
Program
kl 09:00 - Registrering
Kl 09:30 - Velkommen v/Mette Bugge
Kl 09:33 - Lise Klaveness - Sportsvasking: Den neste bølgen
Kl 09:50 - Debatt om sportsvasking med Lise Klaveness, Kåre Geir Lio og Noa Bachner (Expressen) ledet av Trine Melheim Næss
Kl 10:10 - Vegard Aulstad og Andreas Hellenes (VG) - VG tester Haaland-livet
Kl 10:20 - Sissel Gynnild Hartley - Kvinnefotballen i utvikling
Kl 10:35 - Mads Jorddal Bøyum og Knut Høibraaten (BT) - Latter, tårer og gåsehud med BTs direktepodkast
Kl 10:45 - Pause
Kl 11:05 - Petter Northug - Stjerne og rabagast! Petter Northug om livet i rampelyset
kl 11:30 - Stig Nilssen (Aftenbladet) - Aftenbladets taktikk i rettighetskampen
Kl 11:40 - Tiril Eckhoff - Olympisk mester i opp og nedturer
Kl 12:05 - Tom Henning Øvrebø - Idrettens mørke side
Kl 12:25 - Espen Olsen Langfeldt (NRK) - Idrettsåret 2023 sett fra NRK-sporten
Kl 12:30 - Lunsj
Kl 13:20 - John Rasmussen (Dagbladet) - It's the economy, stupid
Kl 13:30 - Ståle Solbakken - Sjefen til superstjernen
Kl 13:50 - Tormod Bergesen (BA) - Alle de som egentlig ikke "klikker"
Kl 14:00 - Nick Bartzokas - How The New York Times uses emerging technology to investigate and tell stories about sports
Kl 14:35 - Chris Black (Vizrt) - Hææ? There's no AI in sports
Kl 14:42 - Ease Live
Kl 14:50 - Tore Rørtveit (TV 2) - AI forandrer spillet for TV 2s fotballdekning
Kl 14:56 - Tobias Wold og Anja Skaug (Viaplay) - Viaplays nye visuelle sportstilnærming
Kl 15:05 - Pause
Kl 15:25 - Nicholas Bergh og Vegard Venli (Aftenposten) - Den store billettbløffen
Kl 15:35 - Patrik Brenning - Hvorfor forsvant de kommende stjernene?
Kl 16:00 - kort pause
Kl 16:10 - Kjetil André Aamodt - Hensynsløs toppidrett og jakten på hundredelene
Denne sesjonen utgår og erstattes av Kjetil André Aamodt: Egil "Drillo Olsen - Drillo dom: 60 år med sportspressen
Kl 19:00 - Awards på Ole Bull Scene