Qatar-diskusjonen i sentrum for Norges første sportskonferanse

Published 11.10.2021
Etiske dilemmaer, undersøkende journalistikk i sport, og den alltid aktuelle diskusjonen om sportsrettigheter var på agendaen da Norges første konferanse dedikert til sportsjournalistikk og -produksjon gikk av stabelen under Future Week i Media City Bergen nylig.

Debatten rundt menneskerettigheter knyttet til verdenscupen i Qatar har gått høyt i Norge, ettersom arrangøren har vært sterkt kritisert for å bryte menneskerettighetene knyttet til bygging av de ulike arenaene. Den nye sportskonferansen arrangert i Media City Bergen nylig kom ikke utenom denne diskusjonen. 

Temaet ble innledet av Ingrid Ahlsen fra Rafto (foto til høyre) og et debattpanel bestående av John Peder Egenæs (Amnesty), Gro Tvedt Anderssen (Norges Fotballforbund), Leif Welhaven (VG), Mari Norbakk (CMI), og Mina Finstad Berg (TV2), fortsatte diskusjonen rundt hvordan saken er omtalt i norske medier. Leif Welhaven (VG) var spesielt kritisk til manglende mot i redaksjonene for å sette et kritisk søkelys på Qatar og mente at den totale dekningen har vært mangelfull, pinlig eller i stor grad fraværende. Både John Peder Egenæs (Amnesty) og TV 2 sportskommentator Mina Finstad Berg var delvis enige i at dekningen kunne vært bedre og tydeligere, og at det kritiske fokuset må styrkes i tiden fremover for å løfte temaet på agendaen. 

Fremtiden for sportsrettigheter i norske medier

En annen engasjerende debatt var diskusjonen rundt rettighetene for kringkasting av ulike idretter, og vinnerne og taperne på området, der det har skjedd et dramatisk skifte i maktbalansen blant rettighetshavere i Norge. Debatten startet med en presentasjon fra Kristian Oma (NENT), angående NENTs framtidsplaner, ettersom de nå har overtatt ski-rettighetene fra NRK og Premier League fra TV 2. Dette ble fulgt av en debatt ledet av Gunnar Grindstein (NRK), der Oma, samt Egil Sundvor (NRK), Vegard Jansen Hagen (TV 2), Helge Birkelund (Amedia) og Harald Strømme (My Game) alle deltok.
– Det store maktskiftet vil utfordre oss alle i årene som kommer, sa TV 2s sportsredaktør, Vegard Jansen Hagen.
– Det er alltid vanskelig å miste attraktive sportsrettigheter. Samtidig tror jeg at både TV 2 og andre TV-kanaler og mediehus vil samarbeide for å styrke andre, og spesielt lokale, idretter, og at vi kan gjøre det på en måte som styrker helheten i sportsdekning i Norge.

F.v.: Gunnar Grindstein (NRK), Egil Sundvor (NRK), Vegard Jansen Hagen (TV 2), Helge Birkelund (Amedia), Harald Strømme (My Game) and Kristian Oma (NENT). 

Undersøkende journalistikk i sportsredaksjoner

Konferansen dykket også inn i det beste innen undersøkende journalistikk på sportsfeltet, der arbeidet til journalistene Hanne Marie Breivik (NRK), Øystein Hernes (VG), Johanna Bäckström Lerneby (SVT) og Trine Melheim Næss (TV2) ble presentert til stor begeistring fra salen. Et område som har vært stemoderlig behandlet i mange redaksjoner, og som trenger mer fokus. 

Innovasjon og inspirasjon ble også diskutert, og spesielt hvordan man kan bruke nye verktøy og teknologi for å produsere bedre innhold, mer effektivt og med færre ressurser.

Konferansen var et samarbeid mellom NCE Media, TV 2 Sporten og Ennem.

Johanna Bäckström Lerneby (SVT)

Mats Haugland, Stavanger Aftenblad. 

Konferansen samlet ca 140 journalister og produsenter fra norske og skandinaviske redaksjoner og mediehus.